Jumaat, 25 April 2014

TERUNG MASAK SAMBAL

 Terung masak sambal adalah antara juadah tengahari yang sering di ketengahkan oleh para peniaga makanan.Ianya menu hebat pelbagai bangsa di Malaysia.

Jom kite layan the recipe...

TERUNG MASAK SAMBAL( CILI BESAR + CILI API )


RESEPI

3 biji terung
6 biji cili besar merah
8 biji cili api
4 ulas bwg putih
2 labu bwg besar
Ikan bilis secukupnya
Air untuk merebus terung
Garam dan gula

Jom cube......
1. Rebuskan terung yang telah di potong .
2. Letakkan sedikit minyak dalam air rebusan supaya terung nampak berkilat.
3. Sementara itu, tumbuk ikan bilis , cili besar merah dan bawang putih
4. Apabila terung sudah lembut, toskan airnya dan air rebusan di buang.
5. Kemudian tumiskan bawang besar dan bahan tumbuk hingga pecah minyak.
6. Masukkan terung dan perasakan denfan garam serta gula.

Alhamdulillah ..... Siap sudah 1 lagi resepi yg cara masaknya cukup mudah.main campak campak je.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan