Perkongsian ilmu , perasaan , pandangan, dan apa saje yang terlintas di hati dan fikiran untuk manfaat bersama.Semoga perkongsian ini menjadi panduan , amalan dan mengeratkan ukhuwah.Amin.......Ya Allah
Ahad, 20 April 2014
LEMPENG CICAH KARI AYAM SOMALIA
Lempeng yg sgt enak dan menyelerakan akak anak beranak...
Mungkin ada orang yg malu nak ckp " aku sarapan lempeng" akak tak kisah......janji kenyang.Nama modennya , 'pancake' @ 'crepe ' @ seangkatan dengannya...
Petang ni hujan lebat.Apakah makanan yg enak dimakan waktu hujan ? Pastinya lempeng jadi pilihan.
Ayam somalia? Suami akak yg bagi nama sebab ianya tulang belakang ayam yg telah diambil dagingnya.Sebenarnya akak suka guna tulang belakang ayam utk masak kari ( utk cicah ) atau tomyam.Pada akak memang sedap sgt air tulang ayam ni.
Jom kita layan the resepi.....
RESEPI LEMPENG
3 1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air
1 biji telur jika suka ( kalau letak tepung 4 cwn )
1 sudu kecil garam
Pewarna kuning @ kunyit jika suka
Jom cube.....
Alahai, tak payah pening-pening dik......campur je semua.lepas tu godek hingga sebati.pastikan tak ade tepung yg berketul - ketul.kalau ada ketul- ketul, teruskan menggodek dan menggodek.Bab godek menggodek utk orang rajin.Tak cukup rajin, blender jer...............amacam? Senang kan.
CICAH
RESEPI AYAM SOMALIA
2 ketul tulang belakang ayam
2 labu bwg besar
4 ulas bwg putih
Sedikit halia
Rempah 3 sekawan ( buah pelaga, kayu manis,bunga lawang)
2 1/2 @ 3 sudu besar rempah kari ( bancuh sikit dgn air )
1.5 liter air
Sekotak santan ( 200 ml )
4 biji kentang - potong dadu
Seketul lobak merah - potong dadu
1@2 biji tomato- potong dadu
Garam dan gula
Jom cube...........
1.Tumbuk bwg merah, bwh putih dan halia.
2. Tumis rempah 3 sekawan dan diikuti bhn tumbuk hingga kekuningan.
3. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air dan teruskan menumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam dan terus tumis hingga nampak sedikit masak ( warna berubah keputihan @ keperangan )
5.Masukkan air 500 ml dulu dan terus masak ( >@= 10 minit ) .kemudian tambahkan air 1 liter.
6. Masukkan kentang dan lobak dan teruskan memasak hingga semuanya empuk.
7. Masukkan santan dan masak hingga mendidih tapi jangan menggelegak.
8. Perasakan dgn garam. Kalau suka letak gula sikit.
9.Apabila dah didih, masukkan tomato dan matikan api.
Jeng , jeng , jeng......... Siap sudah makan malamku .Rezeki utk malam ni, alhamdulillah.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan