Sabtu, 19 April 2014

MASAK LEMAK PUCUK KAYU MANIS VS SOOHON


Sayur yang betul betul lemak dan manis seperti namanya........
Dah berzaman akak tak masak lauk ni.masa akak kecik kecik dulu ,inilah lauk yg selalu akak masak.masa tu kalau nak masak sayur ni , tinggal petik je.Fresh from farm.Arwah bapak dan emak memang tanam pokok sayur ni keliling rumah.Jimat belanja.... Sekarang ni pun ,sayur ni masih lagi mak tanam keliling rumah walaupun mak jarang makan.orang tua tua kata, sayur ni boleh menyebabkan bisa tulang bagi sesiapa yg tak tahan dgn sayur kategori sejuk . Petua orang lama kalau sayur kategori sejuk akan ditambah sedikit lada hitam untuk mengurangkan kebisa'annya.Mak saje tanam untuk anak anak tersayang kalau balik kampung. Bagi sesapa yg tak kenal pokoknya macam mana punya rupa, akak akan tunjuk next entri ok...
Jom kita layan the resepi.....resepi utk big family

MASAK LEMAK PUCUK KAYU MANIS SOOHON




RESEPI
2 ikat pucuk kayu manis
Segenggam soohon
Segenggam ikan bilis
4 ulas bwg putih
2 labu bwg besar
1 kotak santan
1 sudu kecil lada hitam
1.5 liter air
Garam secukupnya.

Jom cube....
1.macam biasa, sianglah dulu sayur tu.akak ambil daun dan pucuknya je.
2.Rendam soohon.
3.Tumbuk lada hitam hingga hancur agak kasar.masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar.kemudian masukkan bwg putih dan bwg merah serta ditumbuk hingga ikut suka.
4.masak 1.5 liter air. Masukkan soohon dan bahan yg ditumbuk.masak lebih kurang 8 minit.
5. Masukkan santan dan panaskan hingga mendidih tapi jangan menggelegak.
6. Masukkan pucuk manis.

 Tara...... Siap untuk dihidang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan