Selasa, 22 April 2014

SET BUBUR NASI VERSI JAWA ( AYAM, KANGKUNG ,TEMPE DAN TELUR MASIN )

Bubur nasi yang menyelerakan.
Petang ini , hujan lagi seperti sermalam.waktu tengahari , bukan main panas lagi.Bila cuaca panas, macam malas......je nak masak nasi.Apa yg terlintas dalam kepala akak ialah bubur nasi.Tekak akak terasa nak makan makanan jawa.Jadinya untuk set bubur hari ni, akak masak sambal tempe cili padi.Menyengat....pedas ! Tapi itulah yang menyelerakan.

Jom kita layan the recipe.....

BUBUR NASI

Beras
Air
Garam ( letak sikit je )

Jom cube.......
Confirm, adik -adik semua pandai masak bubur kan.Campur je semua bahan kat atas dan on kan periuk nasi.Air memang nak kena banyak .Tahap kelembutan bubur bergantung kepada tahap selera masing-masing ye....


AYAM MASAK KICAP 

1/2 ekor ayam
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit kari
rempah 3 sekawan ( bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga )
kicap
sedikit air
garam dan gula

Jom cube....
1. goreng ayam terlebih dahulu.
2. sementara itu , tumbuk bawabg merah, bawang putih, dan  halia .
3. Tumiskan rempah 3 sekawan,  bahan tumbuk dan masukkan sedikit serbuk kari.
4. Apabila sudah garing, masukkan sedikit air dan kicap.
5. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan ayam.
6. Perasakan dengan garam dan gula ( kalau perlu )
7. apabila ayam dah masak, bolehlah letakkan daun sup atau tomato. ikut sukelah....


SAMBAL TEMPE CILI PADI YANG PEDAS GILA.....

4 keping tempe
4 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
20 biji cili padi
segenggam ikan bilis

Jom cube...
1.Goreng tempe tu dulu dik....
2.Sementara tu, tumbuk  cili, ikan bilis, dan bawang putih - akak tumbuk kasar -kasar je...
3.Tumiskan bahan tumbuk  dan tumis hingga garing.
4.Masukkan tempe dan lastly bawang besar yang dah di mayang tadi.
5. Perasakan dengan garam.



SAYUR KANGKUNG GORENG TIRAM

2 ikat kangkung
6 ulas  putih
sos tiram
garam


Jom cube..

1. Ketuk bawang putih dan tumis hingga garing.
2. Masukkan sos tiram dan garam.
3. Masukkan kangkung dan balik balikkan. Siap !

* kalau sayur tak nak berair sangat , toskan terlebih dahulu selepas di basuh.



TELUR MASIN

Jom cube..
Banyak mana telur yang adik adik nak  makan, rebus je..... yang penting telur tenggelam semasa direbus supaya ianya masak sama rata. Rebuslah sekitar 15 ke 20 minit.


Masak itu mudah...... Jom beribadah dengan  memasak.Bak kata chef amar ' masak dari hati, masak dengan iman ' kalau tagline tu salah, betulkanlah sendiri ye..... akak pun ingat-ingat lupe.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan