Selasa, 22 April 2014

PUDING SAGU SOS KASTARD

Puding yang menyamankan anak tekak....

Berpuding  akak hari ini. Akak  terfikir nak buat puding sagu dan terus buat . Sukatan untuk resepi  ni bukan agak berbeza sikit dengan mana mana blog sebab akak main agak agak je seperti kebiasaanya.Masa ni lah nak keluar penyukat bagai. terutamanya nak sukat air. Akak suka puding sagu yang lembik-lembik gitu......barulah terasa kenyamanannya di anak tekak .

Jom kita layan the recipe......

PUDING SAGU SOS KASTARD


RESEPI

1 cawan sagu ( rendam dulu lebih kurang 30 minit - 1 jam )
1.5 liter air
3sudu besar gula ( tak letak pun tak pe )
daun pandan
pewarna kesukaan

Jom cube.......
1. Setelah sagu ditos, masak sagu dengan air sebanyak 1.5 liter.Kalau nak kurangkan air ni pun boleh.Ikut sukelah....Masukkan sekali daun pandan.
2. Masak sagu hingga bertukar warna jernih dan menjadi likat. Pastikan tak de sagu yang masih lagi berwarna putih ye....
3.Matikan api. bubuhlah warna kegemaran adik adik.biarkan sejuk.
4. kalau suka boleh letak dalam bekas yang berbentuk love, star, and  etc.....Jangan ikut akak.Akak main longgok je dalam bekas.lepas tu tuang sos kastard.


SOS KASTARD


RESEPI
 1 liter air
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastard
vanilla essence / daun pandan
gula

Jom cube.....
1. Bancuh tepung kastard dengan 1 liter air.
2. Masak bancuhan tadi sehingga ianya bertukar warna dari kuning menjadi berkilat. Masukkan daun pandan atau vanilla essence.
3. Masukkan gula ikut suka...
4. lastly , bila dah likat dan berkliat, masukkan susu cair.Terukan mengacau hingga mendidih tapi jangan menggelegak ye.....

Alhamduliilah.......siap sudah bah! masuk esbok dulu barulah terasa kenyamanannya apabila dimakan.Kalau malas nak tunggu sejuk dalam esbok, letak je ais dalam bekas.senangkan ? Jomlah cube...

1 ulasan:

  1. Terima kasih atas resepi..sedap 2 dan boleh cuba..jemput singgah blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com

    BalasPadam