Hari ini akak masak lemak labu manis yang dicampur dengan kacang panjang dak kacang panjang.Sayur masak lemak lbu manis ni , adalah antara masakan yang selalu akak masak.Cara masak yang senang, cepat dan sedap dimakan afalah punca utama ianya menjadi menu Pebret akak sefamili...
Jom kite layan the recipe....
MASAK LEMAK LABU MANIS
RESEPI
1/2 biji labu manis
Beberapa keping tahu kering / fucuk ( rendam hingga kembang )
Secekak kacang panjang
Segenggam ikan bilis
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil kunyit
1 liter air
1 kotak santan ( 200 ml )
Garam
Jom cube.....
1. Tumbuk ikan bilis, bwg merah dan bwg putih.
2. Masukkan 1 liter air dalam periuk.
3. Masukkan labu manis dan bahan tumbuk kedalam periuk.
4. Masak labu hingga empuk.
5. Masukkan tauhu kering , kacang panjang, serbuk kunyit.
6. Akhir sekali masukkan santan dan perasakan dengan garam
7. Masak hingga mendidih tapi elakkan hingga menggelegak untuk elakkan santan pecah minyak.
Senangkan? Jomlah cube masakan labu yang menjadi kegemaran rasulullah...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan